The roof is on FIRE!

± 7 minuten leestijd

Dat ik drie BLOGS zou schrijven over het dak, had ik nooit verwacht. En ik ga er gemakshalve maar meteen vanuit dat dit ook niet de laatste is…. Wat valt er veel te vertellen over ons dak avontuur. In deze BLOG lees je meer over de laatste stand van zaken, want de laatste loodjes van ons dak komen nu dan toch écht in zicht!

Tientallen meters boeiboord

De isolatieplaten waren nog zichtbaar nadat we de dakpannen hadden gelegd, zoals je in BLOG 27(Van een leien dakje) hebt kunnen lezen. Om dit netjes af te werken, hebben we de onderrand van het dak afgewerkt met HPL (Trespa). Maar meters en meters met Trespa. Grofweg 80 meter hebben we gebruikt om de randen netjes af te werken. En wat een klus was dat zeg! Echt alle hulde en respect aan Robbin die menig avond wéér op de steiger klom en alles soms 4x moest aanpassen met de invalzaag totdat het netjes was (*insert APPLAUS here).

Denderende Dakgoten

Daarna waren de dakgoten aan de beurt. Robbin spande een touwtje om de lijn van de dakgoten te bepalen. Eerst bevestigde hij alle dakgootbeugels. Daarna kregen we hulp van Bas (vriend) bij het ophangen, solderen en de gaten te maken voor de afvoerpijpen. Het filmpje waarop hij een gat boort is ondertussen al 54.000 keer bekeken en 5850 likes. Bizar he!

Zinderend zink

Robbin en ik hebben menig gesprek gehad over de afwerking van het dak. Het oude dak had rode pannen en een witte afgetimmerde dakgoot. Doordat hij van hout was en wit, viel de dakgoot erg goed op.
Dit wilden wij echter niet. De ramen die straks worden geplaatst, zijn ook zwart. Net zoals de dakpannen en de zonnepanelen. We wilden niet dat de aandacht op één ding valt, maar dat het eruit ziet als een geheel. En dat het geheel er mooi en modern uit ziet. (geïnspireerd door een oude foto waar de dakgoten ook donker van kleur waren)

Al snel besloten we dat we een zinken bakgoot wilden. Dat zou mooi staan bij het dak én zink had altijd al onze voorkeur tegenover PVC pijpen.

Uiteindelijk vonden we onze zinken bakgoten en afvoerpijpen voor een mooie prijs bij vankopertotzink.nl. We hebben gekozen voor een mooie brede vierkante bakgoot en er komen straks mooie zinken afvoerpijpen bij. Voor nu hebben we een tussenoplossing, we willen straks regentonnen plaatsen. Maar eerst gaat het halve terrein op de schop en dan staan die tonnen alleen maar in de weg. Daarover later meer 😉

Boeiend boeiboord

We hadden besloten de kopse kanten van de kerk af te werken met boeiboorden van Trespa. We wilden geen uitstekend dakbeschot, maar een rand bijna tegen de muur aan. Dat zagen we niet zoveel om ons heen, dus daar een voorstelling van maken was erg lastig. Wel kwamen we er al snel achter dat een brede rand aan de voorkant van meer dan 30 cm té breed was naar onze smaak. Lange leve Pinterest. Daar zagen we een Engelse cottage met zwart dak, zwarte ramen en zwart boeiboord met sierrandje. Prachtig. Dat wilden wij ook. Dus Robbin deed zijn magie met ontwerpen en voilà een impressie van hoe het zou worden. De klap erop geven duurde even, want dat was wel spannend. Iets laten uitfrezen zonder dat je weet of het ook echt een succes gaat worden…

Maar serieus, het is prach-tig! We krijgen zoveel complimenten. Robbin heeft de vorm gepakt van het bloemetje van het ronde raam wat zich ook aan de kopse kant bevindt. Daardoor is het echt een eenheid (al moet dat kozijn nog vervangen worden door een zwarte variant).

Fotofinish

Toen al die meters Trespa waren gemonteerd, konden we eindelijk het voorportaal gaan vol leggen met de pannen. Ook hier was het schever dan gedacht, maar gelukkig een minder grote klus dan het grote dak.
Vorige week heeft Robbin het lood voor de afwatering boven de pannen vastgemaakt en gevoegd. Nu hoeft deze flap alleen nog maar geklopt te worden. En dan nog twee kleine flapjes lood én twee kleine stukjes Trespa en dan is het dak na 7 maanden! eindelijk af.

Grond graven

Dan beginnen we nu met de volgende klus. De nieuwe meterkast met alle aansluitingen komt in het voorportaal. Daarvoor moeten de aansluitingen van gas, elektra en water worden verlegd.

Maarja, dat heeft gevolgen voor waar we nu wonen. Dus om dat mogelijk te maken, graven we de komende tijd een geul langs het pand waarin alle aansluitingen komen voor de woonruimte achterin en de aansluitingen/afvoeren voor de toekomstige keuken en wc’s in de kerkzaal. Deze willen we zo snel mogelijk het pand uit laten gaan en niet storten in een betonvloer waar we er later niet meer bij kunnen.

En dan kunnen we ook gaan genieten van de zonnepanelen op het dak. En dat werd wel tijd, onze maandtermijn werd pas weer verhoogd….

Zo zie je, geen moment te vervelen bij ons! Laat ons weten wat je van het dak vindt en volg ons zeker ook op Instagram en Facebook. De volgende keer lees je meer over de meterkast en de zonnepanelen.

Veel liefs,

Anneke

Dakpan Tip

We vinden de gekozen pannen erg mooi maar ze waren ook lastig te leggen. Wanneer je zelf pannen gaat leggen neem een variabele pan soort!! 

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
1 Reactie
  • tante Tinie
    Geplaatst op 18:56h, 18 januari Beantwoorden

    Prachtig zeg! Ik begrijp dat jullie veel complimenten krijgen!! Succes met de volgende klus!

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve