Cover me in Sunshine

± 7 minuten leestijd

Groot pand, groot dak, groot verbruik. Tja, dan wil je niet bakken met geld kwijt zijn om de ruimte warm te stoken. Dan kom je bijna automatisch uit op zonnepanelen in combinatie met andere elektrische oplossingen. En als je dak dat ook nog het grootste deel van de dag in de zon staat, is die som makkelijk gemaakt.

Zonnepanelen monteren

In 2021 hebben we bij het aanvragen van de bouwvergunning, meteen de zonnepanelen meegenomen in de aanvraag en er toestemming voor gekregen. Dat ging niet 1,2,3 maar dat is een ander verhaal 🙂 Vorige zomer zijn we, zoals je weet uit de duizend andere BLOGS over het dak, begonnen met het vervangen van het dak. Begin oktober was het dak nog niet netjes afgewerkt, maar al wel volledig gedekt. De panelen waren binnen en konden gemonteerd worden.

Super tof én super spannend. Over een dak met panlatten lopen vonden we geen probleem, maar over gladde dakpannen is toch andere koek. En dan zie je de installateurs met het grootste gemak van de wereld over die pannen lopen. Respect hoor. Nu pakten ze het ook slim aan en gebruikten ze de onderste zonnepanelen-steun (leuk woord voor scrabble) als opstapje en houvast. Met 3 man gingen ze aan de slag en waren ze in een ochtend klaar. De uiteinden van de steunen zijn zwart gespoten zodat die niet opvallen op het zwarte dak. Tip van de dag! En uiteindelijk lag daar een prachtig dak vol glanzende zonnepanelen. Die nog niet werkten….

Omvormer

Op het moment van monteren was onze gloednieuwe meterkast nog niet aanwezig. En de zonnepanelen konden niet worden aangesloten op de huidige meterkast, want dat is geen 3-fasen kast. Dus onze prachtige, mooie, glanzende panelen hebben de afgelopen maanden als versiering op het dak gelegen.

Zoals jullie in de vorige BLOG hebben kunnen lezen, is de meterkast nu af en in de running. En toen was daar het moment dat Wouter(installateur) de omvormer kwam monteren en installeren. De kabels vanuit de panelen waren al via een gat in het dak naar de technische ruimte geleid zodat de omvormer makkelijk aangesloten kon worden.

Robbin wil de prijs voor de mooiste en strakste meterkast winnen, dus die had al kabelgootjes gekocht en de muur wit gesausd, hihi. En het ziet er inderdaad strak uit. Maar nog belangrijker, het werkt! We wekken nu stroom op met onze zonnepanelen! Joehoe. Nog niet de maximale opbrengst die we in de zomer kunnen verwachten, maar op een mooie zonnige dag toch een behoorlijk hoge opbrengst.

Saldering

We zitten nu bij Oxxio en het bedrag wat we ontvangen als we terug leveren is één van de laagste op de huidige markt. Dus de komende tijd verdiepen we ons in het overstappen op een andere energieleverancier. Tips zijn van harte welkom. En verder vooral hopen op zonnig weer. Kan ik de was doen én buiten laten drogen allemaal door de kracht van de zon, haha.

Wat staat er op de planning?

Het riool is al bijna af. Dan kan de geul weer dicht worden gemaakt en de drainage de grond in. Dan gaan we één garage weer uitruimen en opnieuw indelen met de materialen die nu in de kerkzaal staan zodat we verder kunnen met het vlechtwerk voor de constructievloer.

Het gaat nog echt een aantal jaar duren voordat het echt écht af is, maar wat word ik blij van de zichtbare stappen die we nu binnen gaan maken. Daarnaast zijn dat ook de grootste kostenposten en het is fijn als dat allemaal geregeld is zodat we verder kunnen plannen en bedenken met ons budget.

Leuk dat je onze BLOG leest. We genieten van alle reacties die we online en offline van jullie krijgen.

Tot gauw!

Liefs Anneke

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
3 Reactie's
 • Jan
  Geplaatst op 18:03h, 29 maart Beantwoorden

  Weer een stap verder en nu op weg naar de volgende uitdaging
  Succes
  😘

 • Janneke De Vries
  Geplaatst op 19:31h, 29 maart Beantwoorden

  Wat een goed verhaal Anneke succes verderxx

 • Arianne de Vries
  Geplaatst op 07:11h, 01 april Beantwoorden

  Respect voor jullie!
  Wat wordt het netjes! Het duurde even maar dan heb je ook wät.

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve