We’ve got a higher power

± 7 minuten leestijd

Het moment kwam steeds sneller in zicht. Het moment waarop de aansluitingen van gas en elektra verplaatst zouden worden. We hoopten op vries-vrije weken zodat we letterlijk meters konden maken met het graven van een geul langs het pand. Het uitdenken en plannen van alle klussen zorgde voor veel hoofdbrekens en stress momentjes bij Robbin. Maar uiteindelijk….. is het gelukt! In deze BLOG lees je alles over deze klus.

Aansluitingen op verschillende plekken

In de oude situatie kwamen de aansluitingen van gas, water en elektra op drie verschillende plekken het pand binnen. Water zit vooraan in een put, gas in de huidige woonkamer en elektra in een aparte kast in de woonkamer. Uiteraard ontzettend onhandig om dit op verschillende plekken te hebben én als je een pand verbouwd, ook niet volgens de regels. In nieuwbouwhuizen moet alles binnen handbereik bij de voordeur zitten.

Ons idee was al vrij snel om voorin het pand een technische ruimte te maken. In deze ruimte komt o.a. de nieuwe meterkast, de omvormer voor de zonnepanelen, boiler, WTW systeem etc. We hebben geen zolder in het pand, dus dan is dit de handigste plek voor al deze apparaten.

Graven, graven, graven

En dat betekende dat we een geul van 26 meter moesten gaan graven langs het hele pand en ook een deel bij de voordeur. In eerste instantie zo’n 80 cm diep. Dit werd later (gelukkig!) 50 cm diep omdat we op de funderingsplaat stuitten en niet dieper konden graven.

Wat een werk was dat! Voordat dit kerkje werd gebouwd, stond er een oude kolenschuur op dit terrein. In de grond is allerlei puin gestort. We moesten de stenen en de grond sorteren zodat we het weg konden brengen.

Geul

In de geul komen een aantal dingen. Allereerst de nieuwe riolering voor het pand. Denk aan de afvoer voor de vaatwasser, wasbak en wc vanuit de kerkzaal. Ook komt de nieuwe waterleiding in deze geul. Dit doen we expres buitenlangs. Mochten er problemen met het water of riool zijn, dan kunnen we er beter bij dan wanneer het in beton is gestort in de kerkzaal.
Omdat we in ons huidige woongedeelte nog wel elektra en gas nodig hebben, liggen ook de vervangende buizen hiervoor in deze geul.

Moment suprême

In de week voordat Stedin zou komen, heeft Bas voor ons de gaten geboord voor de buizen waardoor de aansluitingen het pand in komen. Met mijn vader is de stoppenkast uitgedacht en besteld en opgehangen. Robbin heeft de kast eromheen gebouwd en klaargemaakt voor toekomstig gebruik. En toen was alles klaar voor het bezoek van Stedin. Uiteindelijk was alles in een ochtend geregeld, verlegd en aangesloten. Alleen gas moest nog aangesloten worden. Dat betekende een avond onder een dekentje op de bank met kaarsjes aan. De volgende ochtend was het 13 graden in huis. Brrr…. Toen hebben we snel ons elektrisch kacheltje opgezocht wat we in Rotterdam gebruikten voor Vieve’s slaapkamertje. Daarna Vieve in deken op de bank gezet en de kachel voor haar neus aangedaan. Gelukkig was het dankzij de hulp van wederom Bas, ’s middags in 30 min aangesloten en stond de verwarming weer snel aan.

What's next?

De wateraansluiting is nog niet verplaatst, deze moeten we nog verder voorbereiden en dan kunnen we ze laten komen. We zijn nu op zoek naar een goede waterontharder zodat we kalkvrij water in ons huis krijgen. Iemand nog een goede tip?

De rioolbuizen zijn besteld en worden binnenkort opgehangen. Dan kan de geul ook meteen dicht. En dan? Dan gaan we door met het leggen van de stalen matten zodat we de constructievloer kunnen gaan storten. Dan is de vloer een jaar na data ook eindelijk! eens dicht, haha.

Volg je ons nog niet op Instagram of Facebook? Zeker doen. Daar posten we iets vaker dan op deze BLOG, hihi.

Liefs Anneke

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
2 Reactie's
 • tanta Tinie
  Geplaatst op 19:22h, 02 maart Beantwoorden

  Waarom nog gas?? In de nabije toekomst moeten we toch gasvrij zijn??

  • Robbin
   Geplaatst op 20:12h, 28 maart Beantwoorden

   Klopt, maar we wonen nu nog in een ruimte waar we wel op gas leven.

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve