Van bouwval naar droomhuis in Boven-Hardinxveld

Jaaa, BLOG 4 alweer. En wat voor één! 
Zaterdag zijn we bij een verbouwde kerk in Boven Hardinxveld gaan kijken. Via een vriend van een kennis van een vriend van een kennis van een vriend van een kennis van (je snapt ‘m al denk ik 😉 ) van mijn schoonouders, zijn we op dit adres gekomen.

Het gebouw is al tientallen jaren in gebruik als huis en wordt nu door bewoners nr. 3 of 4 bewoond. Hoe tof, je begint aan het ombouwen van een kerk en uiteindelijk na jaren van zelf wonen, kunnen andere mensen nu genieten van deze woning. Heel bijzonder, daar sta je niet bij stil als je zo’n proces begint.

Anyway, in het gebouw zijn veel elementen terug te zien die verwijzen naar de oorspronkelijke bestemming. In de hal liggen bijvoorbeeld mooie plavuizen die doen denken aan een katholieke kerk vloer en in de woonruimte zijn de trappen gemetseld. De ramen zijn vervangen door kunstof kozijnen, maar hebben nog echt die uitstraling van vroeger.

Wat leuk is aan deze woning, zijn de hoogteverschillen binnen het gebouw. Zo is het woongedeelte verhoogd waardoor er zicht naar buiten bestaat. Via de centrale hal kom je op de vide die zich in de woonkamer bevindt.

In de slaapkamers van de kinderen zijn nog oude rozetten te vinden, die bewaard zijn gebleven en op de originele plaats hangen. Waar ze voor dienen of wat ze betekenen, is niet bekend maar desondanks een leuk detail.

De grote slaapkamer boven is echt fantastisch groot. De dakramen die zijn geplaatst, zorgen voor veel licht en passen bij de sfeer van het gebouw. En dat prachtige ronde raam, fantastisch! Ik moet meteen denken aan een verhoogde slaapkamer op onze vide, zodat we kunnen genieten van dat ronde raam in de nok. Al is onze kerk niet zo hoog…. Mmm, even over nadenken 😉

We kregen ook een aantal foto’s onder ogen van vóór de verbouwing en tijdens. Heel leuk om zo dat proces te zien en de verschillen te ontdekken tussen vroeger en nu. Er was ook een krantenartikel te vinden over de kerk, waarin stond dat het gebouw zo vervallen was dat de kosteres elke keer kalk en puin op moest vegen van de grond. Het tochtte en was in staat van verval. Op oude foto’s is dit ook terug te zien. Respect voor de eerste mensen die er iets in zagen en besloten het te verbouwen tot woonhuis.

Arie van Noordennen heeft van heel veel verschillende huizen in de Alblasserwaard foto’s gemaakt en verzameld. Echt een stukje geschiedenis.
Klik hier om een deel van de foto’s te bekijken. Het gaat om nr. 241.

Via deze weg willen we nogmaals Sandra en haar gezin bedanken voor de gastvrijheid. Super fijn dat we langs konden komen om zo inspiratie op te doen voor onze ‘eigen’ kerk. Bedankt!

Ondertussen zijn we vooral aan het wachten op bericht van de gemeente en proberen we ze, tevergeefs, te pakken te krijgen. We zijn ons aan het voorbereiden op onze trip naar Londen (Tips, anyone?) en de verjaardag van onze kleine grote meid. Alweer 3 jaar straks. Niet normaal! We zijn aan het opruimen en schoonmaken en doos nr. 2 staat al ingepakt klaar vol met boeken (en daar zullen doos 3 t/m 20 ook mee gevuld worden gok ik…).

Weet je nog leuke kerken of gebouwen waar we inspiratie uit kunnen halen of heb jij die ene tip voor Londen óf weet jij een verbouwde kerk ín Londen; laat het ons weten!

Tot gauw,

x Anneke

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
2 Reactie's
 • Anneke van Lomwel
  Geplaatst op 11:48h, 27 februari Beantwoorden

  Blij dat zo,n leuke ontmoeting hebt gehad met Sandra. Kan het zijn dat die rozetten om trekstangen zaten. Toen wij er kwamen wonen zaten er boven overal trekstangen om de muren te versterken. Er zat ook een rond plafond v. Gips en riet in.

  • Robbin
   Geplaatst op 17:43h, 01 maart Beantwoorden

   Hoi Anneke, ik ben zelf ook nog weze Googelen en kwam er inderdaad achter dat de kans groot is dat daar trekstangen aan vast zaten. Wat tof een rond plafon! Heeft je vader die er toendertijd uit gehaald of is dat later gedaan?

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve