Under the magnifying glass

Wanneer je een huis koopt, wordt de woning altijd getaxeerd. Mede aan de hand van deze taxatie bepaalt een hypotheekverstrekker of je de gevraagde hypotheek toegezegd krijgt. Ook bekijkt de bank of de woning het bedrag van je hypotheek wel waard is of waard wordt.

Toen ons pand in december 2020 werd getaxeerd, vonden we dat best wel spannend. Hoe waardeert de taxateur ons pand als het is opgeknapt, op basis van wat schetsen en een mondelinge toelichting? En wij denken dat het pand met de verbouwing meer waard wordt, maar hoeveel dan? En…. schatten we dat überhaupt wel goed in?

Tijdens de taxatie en hypotheekaanvraag in 2020 ging het helaas mis. Het verkeerde bouwoverzicht werd bij de bank ingediend door de taxateur, waardoor we een deel bouwdepot misliepen. Er was geen tijd om het proces opnieuw te doorlopen, omdat de overdrachtsbelasting per 1 januari flink omhoog zou gaan. En dat zagen we niet zitten.

taxeren-zuidholland-zuidland

goede zorgen en een gedegen taxatie.

Daarom werd een tijd geleden ons pand opnieuw getaxeerd zodat we ons bouwdepot konden vergroten a.d.h.v. het juiste bouwoverzicht. Dit keer zochten we een andere taxateur en kwamen we uit bij Pieter van Huysvisie, Makelaar Anno Nu. Het contact en de begeleiding verliep dit keer heel prettig, heel anders dan onze vorige ervaring. Zo fijn! Er komt veel kijken bij een taxatie en Pieter heeft aan ons uitgelegd hoe hij dit aanpakt.

Voordat een taxateur van Huysvisie, Makelaar Anno Nu bij een woning langsgaat, begint hij eerst met een kadastraal onderzoek. Hij kijkt welke percelen er bij het pand horen en of er nog bijzondere erfdienstbaarheden bij de woning horen. Uiteraard controleert hij later ter plekke of hieraan ook wordt voldaan, denk bijvoorbeeld aan recht van overpad. Ook checkt hij of de woning daadwerkelijk de bestemming wonen heeft.

Tijdens de opname (het bezoek aan de woning) wordt er eerst gekeken naar de staat van de bouwkundige elementen: de fundering, gevels, dak en de vloer. Ook de afwerking van de woning en de technische installaties worden bekeken.

 

Bij ons pand werd gekeken naar de voorgenomen verbouwing. Hebben de verschillende onderdelen van de verbouwing een meerwaarde of zijn ze enkel een cosmetische ingreep. Een badkamer in een pand zonder badkamer, heeft meer waarde dan een badkamer die een upgrade krijgt omdat de tegelkleur niet ‘mooi’ is.

Er wordt ook gekeken naar eventuele opstallen(schuur, garage) en de tuin.

Eenmaal op kantoor wordt het rapport uitgewerkt. De waarde van een woning wordt bepaald door een objectvergelijking. Wat is de waarde van vergelijkbare woningen in de straat, in het dorp. Voor welke prijs zijn de huizen van de buren recent verkocht. In ons geval is dit best een klus, omdat we een uniek object hebben. Daardoor is deze waardering minder zwart-wit dan bij een woning uit een dozijn. Gelukkig komt Pieter tijdens zijn werk als taxateur genoeg woningen tegen, hij taxeert er zo’n 300 op jaarbasis. Hij weet waar hij het over heeft!

En super fijn, het extra bedrag voor het bouwdepot werd goedgekeurd! Dankjewel Pieter Meijer van Huysvisie, Makelaar Anno Nu voor de goede zorgen en de gedegen taxatie die we van je kregen. 

goede taxateur rotterdam

Wist je trouwens dat we nu al een jaar in Zuidland wonen?! Bizar he, hoe snel de tijd vliegt. Toen was het raar om door Zuidland te fietsen, wandelen etc. Nu voelt het steeds meer als thuis en beginnen we hier echt iets op te bouwen.

Binnenkort schrijf ik in een nieuwe BLOG over hoe de verbouwing nu gaat en hoe ver we zijn. Volg ons zeker ook op Instagram en Facebook, zo blijf je up to date met onze avonturen.

Liefs x Anneke


1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
Geen reactie's

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve