Nauwkeurig gemeten

“With great power comes great responsibility” is niet helemaal toepasbaar, maar ik moet er wel aan denken nu we huiseigenaar zijn. Ineens komen er allerlei zaken op je pad waar je verantwoordelijk voor bent en ‘iets mee moet’. Dat gaat van contact met huurders tot een rioolreinigingsbedrijf bellen of het uit laten meten van je grondoppervlakte. En over dat laatste gaat deze BLOG 🙂

Percelen

Bij de aankoop van het pand, kwamen we erachter dat de grond en kerk die we hebben gekocht, uit twee aparte percelen bestaat. Ooit waren de garages en de bijbehorende stoep ervoor van een gemeentelid. De kerkenraad heeft dit vele jaren geleden in bezit gekregen en bij de verkoop zijn dus beide percelen aan ons verkocht. Het perceel van de kerk is echt puur de kerk zelf en ± 50 cm ervoor en ±1,5 meter er naast. Het andere perceel bestaat uit de stoep en de garages én……. (*tromgeroffel) een deel grond buiten het hek.

Perceel kadaster opmeten

Dat was een hele verrassing. Bij de eerste bezichtiging hoorden we destijds al van de makelaars dat de grond een flink stuk doorloopt ‘de straat op’. Ook heeft gemeente Nissewaard ooit eens geprobeerd een invalidenparkeerplaats ervan te maken, zonder de kadastrale kaart te raadplegen, oeps!
Er werd in ieder geval dringend geadviseerd om zo snel mogelijk na de koop de grond op te laten meten en voor eigen gebruik te gebruiken.

Kadaster

Via het Kadaster heeft het bedrijf wat we hebben ingeschakeld, de officiële kadastrale kaarten opgevraagd. Ook hadden we van een oud-kerkenraadslid de oude officiële kadastrale kaarten gekregen die hij ooit had opgevraagd. Deze kaarten waren zelfs nog met de hand geschreven en heel secuur uitgemeten. Aan de hand van deze gegevens berekenen ze de grenspunten om tijdens de kadastrale meting de precieze grenzen van het terrein te kunnen vastleggen.

Uit het kadastrale veldwerk zoals dat heet, bleek dat de digitale grenslijnen die je online kunt vinden op kadastralekaart.com niet helemaal overeen komen met de officiële tekeningen. Maar het gaf ons wel een goed beeld van hoe de grond ongeveer loopt. En dat er dus een aanzienlijk stuk buiten het hek ligt. Waarschijnlijk is er destijds voor gekozen om het hek niet op de erfgrens te zetten, zodat auto’s makkelijker het terrein op kunnen rijden om naar de garages toe te gaan.

Landmeten

Vooraf hadden we aan omwonenden gevraagd hun auto ergens anders te parkeren op de dag van de metingen. Zo kon de landmeter zonder hinder aan de slag gaan.

Het meten werd gedaan met een zogeheten Leica Precisie Robotica Total Station (Nu jij, zeg het 5x achter elkaar, hahaha). Door een laser kan dit apparaat zichzelf positioneren. Aan de hand daarvan kunnen de grenspunten gemakkelijk worden uitgezet doordat van tevoren alles is uitgemeten en berekend. Best een technisch verhaal, maar zo blij dat dit tegenwoordig zo makkelijk kan (Ik voel me nu net een oud omaatje, de 1e grijze haren zijn al gearriveerd). De vorm van de percelen zijn best bijzonder, een soort slecht gesneden taartpunten. Ik wil niet weten hoe ze dit ‘vroegah’ zouden opmeten met linialen en rolmaten.

Goed, terug naar het verhaal. De grenspunten worden dus bepaald en gemarkeerd. Dit doet de landmeter door zogeheten piketten. Dit zijn ijzeren pinnen die op cruciale punten in de grond worden geslagen. Als we van pin naar pin een lijn trekken met stoepkrijt, zie je uiteindelijk de daadwerkelijke grens van het terrein.

landmeter-perceel-tuingrens

Bloemetjes buiten zetten

In ons 5 en 10 jaren plan voor de verbouwing willen we de kerk en de grond eromheen een stuk groener maken. Het is nu een kale vlakte met nul sfeer. (Ja, dat vinden wij dus zelf ook. Jullie mogen het nu ook gerust hardop zeggen, hihi ) De eerste stap is dat we buiten het hek groen gaan aanleggen. Er komt een haag zodat we later het hek kunnen verwijderen/vervangen met mooie bloemen en planten ervoor. Het terrein zelf kunnen we nog niet vergroenen, de huurders moeten natuurlijk wel bij de garages kunnen komen met de auto. Wel gaan we in het uiterste stukje aan de slag met wat bloembakken en potten om het ook daar wat knusser te maken.

En Verder?

Vandaag heb ik de laatste doos uit de kerkzaal verplaatst naar de schuur en is de schuur helemaal opgeruimd, yeah! As we speak is Robbin bezig met de tafel die we gaan gebruiken als werkbank. Dat betekent dat we z.s.m. aan de slag gaan met het demonteren van de kerkbanken en het verwijderen van alle schrootjes, podium en verwarming. Morgen gaan we de kerkzaal opmeten met een laser zodat we de juiste maten hebben en de bouwtekeningen kunnen gaan fine tunen en indienen bij de gemeente.

Zo lees je maar, het is hier nooit saai!

rioolreiniging zuidland

Laat in een reactie weten wat je vindt van de BLOGS, dat vinden we leuk om te lezen. En tegenwoordig krijg je ook een mail als we een reactie terug geven. Hoe leuk is dat?!

Tot gauw,

Liefs Anneke

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
5 Reactie's
  • Lenie
    Geplaatst op 20:56h, 03 maart Beantwoorden

    Dus het stuk straat waar de auto’s gezet worden hoort ook bij jullie grond, zo te zien op de foto

  • Eline
    Geplaatst op 06:48h, 04 maart Beantwoorden

    Leuk om te lezen!
    Verkoop je de kerkbanken niet?
    Ik zou wel interesse hebben!

    • Anneke
      Geplaatst op 17:46h, 30 juni Beantwoorden

      Ja, we hebben besloten om de kerkbanken te verkopen. Hoeveel wil je er? 😛

  • Evi
    Geplaatst op 17:11h, 30 juni Beantwoorden

    haha! leuk het ziet steeds beter uit

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve