Kom van het dak af!

 En zo ben je niet meer met de vloer bezig, maar ineens met het dak. Van het laagste punt naar het hoogste punt. Daarvoor moeten er wel wat angsten overwonnen worden, want in de hoogte werken is niet iedereen z’n ‘cup of tea’.

De afgelopen maanden zijn we druk bezig geweest met de vloer. De bestaande vloer is eruit gebikt, afgevoerd en afgegraven. Ondertussen ligt er 3 kuub zand in. Met nog 2 kuub erbij kan het aan getrild worden. Daarna kunnen we de vloer op gaan bouwen. Alleen kwam er een positieve verrassing op ons pad.

Dakpannen zoektocht

In de meivakantie zijn we langs verschillende bedrijven gegaan die dakpannen verkopen. En wat elke dakpannenboer ons vertelde was: 3, 4,5,6 maanden wachttijd én sommige pannen worden niet gemaakt vanwege de grote vraag naar dakpannen. Deze vraag is ontstaan doordat fabrieken op halve capaciteit hebben moeten werken tijdens de ergste Coronapieken. Ook de oorlog in Oekraïne oefent invloed uit op de beschikbaarheid van grondstoffen en de prijs. De verschillende stormen in het voorjaar met weggevlogen pannen zorgen voor extra vraag. Al met al niet zo’n goed nieuws voor onze planning én portemonnee.

Maar toen belde de leverancier op een vrijdagmiddag op met goed nieuws. Er was een partij geannuleerd en die stond klaar bij de fabriek. Of wij interesse hadden. Uh…. JA! Niet de pan die we eerst voor ogen hadden, maar desalniettemin mooi en binnen budget. (Ja, dat woord wordt niet vaak gebruikt hé, zouden we vaker moeten doen hihi)

Dus dat betekende onze planning op z’n kop. Steigers regelen bij onze buurman aannemer. De verreiker en kar te leen vragen bij Marc en een plek regelen waar we de pannen konden wegbrengen. En extra handen regelen voor het leeghalen van het dak.

Op het dak

Zo waar gebeurde het dat we afgelopen zaterdag met een vriend, vriendin, schoonzus en schoonvader op het dak zaten. Letterlijk. Dat koste bij enkele van ons een paar keer slikken en voorzichtig bewegen over het dak (ik noem geen namen, Robbin.) Maar wat een helden! We begonnen om 9 uur en uiteindelijk hadden we om 12.30 het grote dak helemaal leeg. Het dak vooraan haalden we na de lunch in 15 min leeg.

Het was even zoeken naar een handige manier, maar als snel werkten we als een trein en gaven zo de dakpannen aan elkaar door waarna we ze in de verreiker konden gooien. Robbin leegde die in een kar en dan konden we hem weer vullen met pannen.

Het dak is oud en dat betekende dat we sommige nokvorsten met een hamer los moesten bikken. ‘The darkside’ van het dak was er beduidend (nog zo’n prachtig woord) slechter aan toe. Tijdens heftige regen lekte het regelmatig in de kerkzaal, dus we hadden onze vermoedens. Over dit deel van het dak moesten we echt voorzichtiger lopen, maar al met al hoeven we daar maar 4 planken echt te vervangen. Dus dat valt alles mee.

Regen of zon

Nu ligt het dak er behoorlijk ‘naakt’ bij. Aanstaande zaterdag gaan we de dakplaten bevestigen, die komen vrijdag binnen. Dan is het dak meteen waterdicht. Dus hoop met ons mee dat de voorspelde buitjes overwaaien. Met een beetje mazzel ligt alles er zaterdag op. Maar ik vrees dat deze klus iets minder vlot zal gaan. Zo recht is het dak niet meer dus dat vraagt op sommige plekken om aanpassingen en inkepingen zagen.

Voorlopig zijn we nog zoet. Dan komt de zomervakantie goed gelegen. Maar uiteraard gaan we daar ook heerlijk van genieten en niet alleen maar klussen.

Houd onze social media de komende tijd in de gaten voor actiefoto’s en reels. Trouwens, de reel waarin ik een kruiwagen niet geleegd krijg is trouwens meer dan 100.000 keer bekeken. Bizar hé!

Geniet van jullie zomer en degene die nog een paar weken moeten, succes!

Liefs Anneke

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
4 Reactie's
 • Roos
  Geplaatst op 19:49h, 05 juli Beantwoorden

  Wat een heldinnen zijn jullie! (L)

 • Arianne de Vries
  Geplaatst op 20:19h, 05 juli Beantwoorden

  hee … HEE… HEEEEEEE …. Komme van dat dak af!

  veul te gevaarlijk ;p

 • Arianne de Vries
  Geplaatst op 20:21h, 05 juli Beantwoorden

  En helden.!!!

 • Jan
  Geplaatst op 12:13h, 11 juli Beantwoorden

  Ging super snel en was erg gezellig

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve