Op bezoek bij Arjan en Medina in Edam

Voor sommige projecten kan je niet anders dan ontzag en respect hebben. De verbouwde kerk van Arjan en Medina in Edam is er zo’n één. Wat hebben zij een prachtige woning van hun kerk gemaakt, wow. Goed doordacht, met mooie doorkijkjes en strakke lijnen. Ik kan alleen maar dromen dat onze kerk net zo mooi wordt.

Samen kopen

Kopers van kerken, schoolgebouwen en andere bijzondere panden hebben vaak 1 ding gemeen; er zit een bijzonder verhaal achter de koop van het pand. Arjan en Medina (die trouwens destijds hoogzwanger was) kregen te horen dat de kerk tóch te koop kwam en liepen tussen projectontwikkelaars door het pand heen tijdens de bezichtiging. Toen was al duidelijk dat het een flinke onderneming zou worden, de bouw als de koop van het pand. Via via kwamen ze bij een startende projectontwikkelaar uit waarmee ze samen de koop hebben geregeld. Hij het naastgelegen pand wat ook werd verkocht, zij de kerk. Hoe tof dat je elkaar zo kunt vinden en helpen om beide je droom werkelijkheid te laten worden.

Zichtlijnen

Zodra je het pand binnenstapt, is duidelijk dat er goed over het ontwerp is nagedacht. Zo kun je vanuit de hal helemaal doorkijken tot aan de nok en is er gespeeld met diverse zichtlijnen. De combinatie van hout met de strakke wanden en deels originele ramen zorgt voor een fijne en huiselijke sfeer. En dat is best knap, we zien in verschillende verbouwprogramma’s prachtige strak afgewerkte panden, die eigenlijk te kil zijn geworden door het gebrek aan sfeermakers. Maar dat is onze smaak 😉

Verbouwing van de kerk

Voor ons was het heel leerzaam en interessant om met Arjan en Medina te praten over de verbouwing. Ik zal je niet vermoeien met alle technische details, wees niet bang 😉 Zij hadden de handen ineen geslagen met een aannemer. In overleg werden zo onderaannemers ingehuurd om de verschillende klussen te doen of hebben Arjan, zijn vader en de aannemer samen de handen uit de mouwen gestoken. Zo hebben ze bijvoorbeeld samen de glazen wand geplaatst in de nok, die de afscheiding vormt tussen de slaapverdieping en de rest van de ruimte. Maar ook samen de latjes gezaagd van oude balken die aan de onderkant van de verdiepingen zijn bevestigd.

De kerk van hen is hoger dan ons ‘kerkje’. Arjan en Medina hebben uiteindelijk twee ruime verdiepingen kunnen maken. Op de eerste verdieping zijn twee slaapkamers en een toekomstige badkamer gerealiseerd. Ook is er een ruime galerij met kantoorgelegenheid. Deze verdieping bereik je door de brede trap met slimme opbergruimtes en leuke doorkijk naar de hal. Halverwege de trap kun je uit het raam naar buiten kijken en zie je de vaart die voor het huis loopt. De tweede verdieping heeft een prachtige glazen wand waardoor je helemaal naar beneden kunt kijken. Het is heel intiem en tegelijkertijd heel weids. Hier zijn een open slaapkamer en badkamer gemaakt. Prachtige plek om te slapen.

Constructief

Om al het gewicht van de nieuw toegevoegde constructie te kunnen dragen, hebben ze binnenin de kerk 32 heipalen in de grond geslagen tot maar liefst 18 meter diep. Door de nieuwe betonfundering door te laten lopen tot in de bestaande buitenmuren is feitelijk een volledig funderingsherstel toegepast. Dit om te voorkomen dat de oude schil (het kerkgebouw) ongelijkmatig gaat bewegen ten opzichte van de binnenschil (de nieuw gebouwde woonlagen). Ook is de hele constructie brandvertragend afgewerkt en kwam de brandweer zelfs langs om alles te checken. Het hele gebouw is trouwens super goed geïsoleerd, waardoor het eigenlijk net zo goed is als een nieuwbouw woning. De warmtepompinstallateur was er erg over te spreken toen hij met zijn warmtecamera een rondje liep door de woning. De lat ligt hoog, haha.

Work in progress

Aan de achterkant van de kerk stond eerst een gebouw vlak tegen de achtergevel aan. Dat pand is gesloopt en doordat die gevel vrij kwam, konden ze daar 3 mooie en hoge ramen met openslaande deuren plaatsen. Het ontwerp van de ramen is modern en tegelijkertijd heel ‘ kerks’ (is dat een woord? Nu wel, hihi)

Op de plaats van dat gesloopte pand, komt straks een tuin. Het ontwerp voor de tuin ligt al klaar en ziet er ook prachtig uit. Helemaal passend bij het pand. Als die straks af is, komen we weer een kijkje wagen 😉

Het was zo fijn om met elkaar te kunnen praten over de verbouwing en tips uit te kunnen wisselen over de aanpak ervan. Zo vaak kom je niet mensen tegen die een soortgelijk project hebben aangepakt. Hoe tof en gastvrij dat we dan zo langs mogen komen om rond te kijken en ideeën op te doen. En Vieve heeft zich ook prima vermaakt en gezellig met hun zoontje gespeeld. Zij wilde graag nog een keer terug zei ze in ieder geval toen we terug liepen naar de auto.

 

Wij zijn nu met verschillende aannemers en constructeurs in gesprek om verdere stappen te kunnen maken qua bouwvergunning en constructie van onze verdieping. De buitenboel begint nu ook wat vrolijker te worden. We hebben plantenbakken gemaakt en langs de voorkant zijn de eerste tuintjes al gemaakt. De rest gaat eruit als we de beukenhagen hebben besteld. Die beloofde BLOG over hoe we nu wonen, komt eraan. I promiss! Het is een beetje druk geweest 🙂

Tot gauw,

liefs Anneke

Laat in een reactie weten wat je vindt van de BLOGS, dat vinden we leuk om te lezen. En tegenwoordig krijg je ook een mail als we een reactie terug geven. Hoe leuk is dat?!

1x in de maand op de hoogte blijven van onze laatste blogs? 
3 Reactie's
 • Margriet Hoekstra
  Geplaatst op 20:49h, 11 april Beantwoorden

  Wauw wat een gaaf project! Ik zou dit als fotograaf graag willen vastleggen. Zou je mij in contact kunnen brengen met Arjan en/of Medina?
  Ik heb recent de woning van de laatste aflevering voor Weer verliefd op je huis van vtwonen gefotografeerd. Ook een kerk die is verbouwd tot woonhuis!
  Hartelijke groet, Margriet Hoekstra

  • Robbin
   Geplaatst op 19:50h, 12 april Beantwoorden

   Hoi Margriet, Wat leuk ik zag de foto’s van vtwonen inderdaad ergens voorbij komen. Ik heb de vraag even uitstaan bij Arjan of hij dat oke vind. Wanneer ik meer weet krijg je van mij een mailtje. 🙂 Groete Robbin

 • Lisa
  Geplaatst op 12:04h, 27 december Beantwoorden

  Wat een prachtig project. Zou er graag meer over weten. Hoe kom ik met u in contact.
  Met vriendelijke groet,

Geef een reactie

Zie je door het algoritme van Facebook en Instagram de berichten van ons niet meer?

 

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die we 1x per maand versturen met alle blogs samengevat. Zo weet je zeker dat je up-to-date blijft en geen onnodige tijd kwijt ben aan Social media.

 

Groetjes! Robbin, Anneke en Vieve